Václavské náměstí se stává líhní úspěšných IT firem

Václavské náměstí se stává líhní úspěšných IT firem

Václavák zatím nemá ve světě začínajících podnikatelů takový zvuk, to se ale může brzy změnit. Úspěšných IT firem s globálními ambicemi, které si ho vybraly za své sídlo, totiž v posledních letech přibývá. Je to pochopitelné – „Wenceslas Square“ je značka či adresa známá na všech kontinentech.

Právě z Václaváku zahájila svůj raketový vzestup vývojářská firma STRV (tehdy ještě nazývaná uLikeIT, později Strive). Podkrovní prostory nad obchodním domem Van Graaf tehdy hostily dvacítku mladých ajťáků a také proslavené herní parties. Dnes pracují pro STRV stovky lidí, firma má ambici prorazit v Sillicon Valley a sama financuje jiné start-upy.

Podobnou kometou může být IT firma Sapho, která má většinu zaměstnanců včetně vývoje také na Václavském náměstí. Vyvíjí nástavbový software k velkým podnikovým informačním systémům, aby byly uživatelsky příjemnější a lépe se dalo pracovat s daty, které jsou v nich uložené. Za podíl v této firmě investoři v loňském roce zaplatili více než 350 milionů dolarů, a to je mezi českými start-upy mimořádný počin.

Zároveň tu vzniká hned několik nových coworkingových center, které nabídnou dobré zázemí pro další inovativní podnikatele nebo třeba jen pro lidi, kteří rádi pracují na volné noze. Svoji třetí pobočku (po Karlíně a floridském Cape Coral) tu v únoru otevřela společnost Worklounge. Najdete ji v dolní části náměstí, v sousedství paláce Koruna.

https://worklounge.com/cs/diamant

V Praze expanduje také původně slovenská síť HubHub, která provozuje pobočky v Bratislavě, Varšavě a na pražských Příkopech. Manažerkou tohoto projektu je mimochodem Natálie Kisková, dcera slovenského prezidenta Andreje Kisky. HubHub se od podzimu stane největším nájemcem v paláci ARA na nedalekém Jungmannově náměstí. Palác nyní prochází nákladnou rekonstrukcí.

https://www.hubhub.com/cs/provozovatel/

https://byznys.ihned.cz/c1-66080590-prvorepublikovy-palac-ara-se-otevre-znovu-na-podzim-rekonstrukce-vyjde-na-200-milionu-korun

Na Václaváku je zdá se všechno, co mladé progresivní firmy hledají a potřebují. Volné, rychle dostupné prostory. Celosvětově prestižní adresu za dostupnou cenu. Dopravní dostupnost pomocí veřejné dopravy ze všech koutů Prahy i středních Čech je rovněž skvělá (snad jen to rychlé spojení na letiště chybí). A na dosah ruky jsou prakticky všechny služby, které mohou potřebovat jak firmy samotné, tak jejich zaměstnanci.

Také v rámci Sdružení Nového Města pražského se nyní otevřela diskuse, zda by členové (včetně majitelů a správců řady paláců na Václavském náměstí) mohli tento trend podpořit, například společnou nabídkou volných prostor a dalších navazujících služeb, s cílem přilákat do této lokality další mladé perspektivní firmy s vysokou přidanou hodnotou.

Zapomeňte na Sillicon Valley. Přijďte podnikat na Wenceslas Square!

 

 

ZavřítPředchozíNásledující